METSZÉS, A BŐSÉGES TERMÉS TITKA

2025.02.11


A szőlőmetszés olyan, mint a frizuravágás: ha jól csinálod, dúsabb és szebb lesz. Ha rosszul… nos, akkor lehet, hogy egy darabig sapkát kell hordania.

Mikor metsszünk?
A szőlő szereti a friss levegőt, de nem a mínuszokat. Ezért metszésre a tél vége és a kora tavasz a legjobb időszak, amikor már nincs kemény fagy, de még nem indult be a rügyfakadás (nagyjából február–március).

Mire figyelj?

  1. Éles metszőolló, nem konyhakés! – A szőlő nem szereti a roncsolást. Éles eszköz = tiszta vágás = boldog szőlő.
  2. Ne legyen belőle bonsai! – Nem kell mindent levágni. A cél, hogy a tőke egészséges legyen, de maradjon elég termővessző is.
  3. A vesszők állapota fontosabb, mint a mennyiségük – A vastag, egészséges vesszők a legjobb barátaid. A vékony, gyenge vesszők csak dísznek jók (de arra sem igazán).

Hogyan csináld?

  • Vágj bátran, de ne vakon! Keresd a tavalyi termővesszőket, és vágd vissza őket 2-3 rügyre.
  • A fő szár legyen a király. Tartsd meg az erős, vastag tőkét, amin a jövő szőlőfürtjei nőnek majd.

Mi a veszélyes?

  • Túl sok vágás = stresszes szőlő. Ha minden rügyet levágsz, jövőre üres fürtökkel nézheted a tőkét.
  • Rosszul időzített metszés = fagyott szőlő. Ha túl korán metszel, a fagy kárt tehet a friss vágásokban.
  • Unatkozó metsző = elhanyagolt tőke. Ha sietsz, hibázol. Ha viszont kicsit élvezed a folyamatot, a szőlő is meghálálja.

Bónusz tipp:
Vigyél  magaddal egy pohár szőlőlevet. akár melegen termoszban – nem csak szomjoltónak, hanem inspirációnak is. Így miközben metszel, pontosan tudod, miért éri meg ennyire odafigyelni.